Bebisutveckling 0-2 månder

Ella, ca 6 timmar gammal ♥
 

Sinnen och känslor

Lukt- och smaksinnet

Ett nyfött barn reagerar på lukter och smaker. Barn lär sig snabbt känna igen sin förälders lukt. Doften av bröstmjölk kan få barnet att söka sig till bröstvårtan. Barnet föredrar söta, milda dofter och smaker framför bittra och starka.
Smakämnen från mat som mamman ätit under graviditeten, kan barnet sedan känna igen i bröstmjölken.

När man ammar ska man helst undvika stark mat b.l.a. för att det kan göra att barnen får ont i magen. Med Belle så kunde jag äta vadsomhelst, jag märkte aldrig av att hon reagerade på maten jag åt. Så nu med Ella har jag agerat likadant. Ella har inte reagerat annorlunda, vad jag märkt. Man får pröva sig fram, helt enkelt. Mina barn har haft tur med magen.

Känsel

Barns känslighet för beröring utvecklas tidigt. Att vara nära, hud mot hud och bli smekt är viktigt för barnet, som har ett stort behov av kontakt och trygghet genom närhet.

Ett nyfött barn känner värme, kyla och smärta. Små barn känner ofta mer smärta än större barn. Däremot kan ett barn i samband med födseln ha en viss naturlig smärtlindring från endorfiner, kroppens eget morfin, som bildas i barnets kropp under förlossningen.

Hörseln

De flesta barn uppfattar ljud bra redan vid födseln. Mot slutet av den första månaden brukar hörseln vara fullt utvecklad. Barnet kan skilja mellan olika slags ljud och reagerar annorlunda på mänskligt tal än på till exempel buller. Nyfödda verkar föredra ljusa röster framför mörka. Många vuxna talar också omedvetet med en ljusare stämma när de umgås med små barn.

Spädbarn reagerar ofta på skarpa och plötsliga ljud, och lugnas av rytmiska och harmoniska toner.

Jag har ofta tänkt på alla de höga ljud och tjut som Ella fått utstå, både när hon låg i magen och nu. Belle är ju inte precis tyst. Högljuda lekar, buller och skrammel har Ella fått höra väldigt, väldigt mycket. Med Belle så var man så tyst och försiktig, men lilla Ella har haft en livlig storasyster omkring sig hela tiden. Jag tror inte att hon har märkt av det negativt, utan hon är så van vid det. Hon har blivit härdad, helt enkelt. Man kan inte tassa runt Ella, som man gjorde med Belle, det går inte. Och det är ju bra, för är man för tyst runt barnen så kan de bli jättelättväckta.

Synen

De första timmarna efter födseln är barnet ofta vaket och piggt. Barnet har mycket adrenalin i kroppen efter förlossningen och pupillerna är vidgade. Det gör att man kan få en stark känsla av ögonkontakt.

Nyfödda barn är närsynta och ser suddigt. De tycker om att titta på ansikten, speciellt ögon och mun. Synskärpan är som bäst på ungefär 20 centimeters avstånd. Det är ungefär samma avstånd som mellan ens eget ansikte och barnets, när man håller det i famnen.

Eftersom barnet ser suddigt, föredrar det att se på mönster med skarpa kontraster och på saker som rör sig ofta. En nyfött barn tittar under längre tid på ansikten än på andra saker. Barnet brukar kunna fixera blicken en kort stund vid något som lyser, till exempel en lampa, men blicken är vanligen ganska ostadig. Efterhand kan de flesta barn följa ett föremål med stadigare blick och ge ögonkontakt.

Jag har upplevt att jag har fått ögonkontakt direkt med Ella. Med Belle tog det någon vecka innan man tyckte man fick ögonkontakt. Men Ella har haft en sån pigg blick. Det har de sagt mycket på BVC också, så det har nog stämt. Ella log första gången när hon var ca 4 veckor. Helt underbart. Hon hade lett förr, när hon låg och sov. Då var det säkert lite bubblor i magen som kittlades. Men hon log 'på riktigt' när hon bara var några veckor. Hon har även börjar gurgla och göra ljud ifrån sig nu. Hon har börjat med att försöka säga 'Rrrr' nu. Riktigt rullar med tungan, låter hur sött som helst! Hon ler jättestort man talar tillabak till henne eller härmar hennes ljud :)


Ella, några timmar gammal


Ella, 6 veckor. Skrattutbildad sedan länge :)♥

Känslor

Närhet, trygghet och kontakt är viktigt för att ett litet barn ska må bra. Positiva upplevelser i samspel med omgivningen gör att barnet lär sig känna trygghet och tillit.

Rädsla och fruktan är känslor som nyfödda barn tidigt kan både känna och visa. Barnet kan till exempel reagera med förvånad min eller gråt vid plötsliga ljud eller om någon hastigt närmar sig ansiktet.

Det märkar man tydligt, att bara av att ta upp Ella när hon gråter eller gnäller, så lugnas hon direkt. Men så är det ju med alla, närhet är trygghet.


Zoran & Ella på BB ♥


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0