Graviditetsvecka 24


Bebisen;
Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Från hjässa till häl mäter bebisen ungefär 30 centimeter. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft. 

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.
Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Mamman, Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade hudbristningar som mna kan få på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där.

Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.


 

Med Belle i magen fick jag bristningar på brösten och utsidalår/höften. Ingenting på magen. Men det bleknade snabbt och jag har inte stört mig speciellt mycket på det i efterhand.
Denna graviditet har jag inte fått några bristningar, ÄNNU! Det kom senare med Belle, så det kommer säkert senare denna gången också.
Smörjer magen med lotion varje dag, i hopp om att det kan förebygga att jag får några bristningar. Jag har ingen aning om det hjälper något, men OM det hjälper så är det en enkel sak att göra.
Jag håller givetvis tummarna att jag kommer lätt undan denna gången också, det hade ju varit skönt :)


Trött mamma & Busig dotter :)

Goddagens! Det blev ändrade planer för min dagsplanering idag. Skulle egentligen ha jobbat på kontoret, men det blev inget p.g.a. brist på arbete. Men jag har jobbat lite i måndags och igår, så det har ändå blivit lite arbete för mig denna vecka. På fredag är det fakturering och då blir det också jobb. Skönt.

Belle är hemma hos mig idag och just nu busar hon runt och pillar på allt ^^ Jag försöker koppla bort hoppetossans busigheter för några minuter, så jag kan få skriva av mig lite. Fårse vad hon lyckas hitta på för tokigheter på den lilla stunden :)

Jag känner mig trött idag. Varken jag eller Zoran fick speciellt mycket sömn inatt. Värst för Zoran som jobbar, stackarn. Han börjar tidigt, jobbar långa pass, kör lastbil och det klingar inte bra med trötthet och lite sömn.

Idag ska jag & Bellis hälsa på Therese & Nellie i Oskarström. Kommer bli roligt :) Så får tjejerna busa av sig och vi mammor snacka av oss - det blir nyttigt för oss alla! :)
Men innan vi åker dit har jag tvätt som ska strykas och sorteras in, disk som skall diskas samt lite andra hushållssysslor som måste fixas..

Ingen idé att skjuta på det, så det är la bara att sätta igång!
KRAM


BLÅBÄRSKAKA :)



Duktig tjej som hjälper mamma baka kaka :)



Yummi!



Ploppa ned blåbären i smeten var roligast :) Blev dock lite ojämn fördelning, men det gick bra ändå!



Baka baka kaka, rulla rulla bulla. Mjöla den och pricka den och SSWWOSCH IN I UGNEN :)



Slutresultat; Blåbärskaka med vaniljsås = SUPERSUPERGOTT :)


NAMNPANIK!

Okej, det är ett bra tag kvar tills lillan kommer, men jag har redan börjat oroa mig att vi inte har några namn -.- Ett namn som jag tycker om, vill inte Zoran ha och tvärtom. Jag försöker köra med Belle-kortet, men det biter inte riktigt.. (Belle-kortet är att det var jag som propsade på att Belle skulle heta just Belle. Zoran var emot det i början, men vande sig och nu är det ju det finaste namnet vi vet! Jag försöker alltså få honom att smaka på mina namnförslag extra, extra mycket nu) Vi har lite annorlunda syn på namn också, mäker jag. Men vi är dock överens att vi är ute efter ett kort namn, både till flicka och pojke. Vi vill inte ha för långa namn så man får en massa förkortade smeknamn.  

Jag är väldigt noga med att detta namnet klingar väldigt bra med Belle. Det tycker jag är jätteviktigt med syskonnamn.

HJÄLP MIG!
Kom gärna med förslag!


NU HÄNDER DET SAKER!

Imorgon kommer det lite folk hit som ska skriva på papprena att de vill köpa vår lägenhet! Budgivningen blev avklarad idag och det hamnade på ett pris som var bra mycket högre än vad vi väntade oss. Vi blev glatt överaskade när vi fick sms efter sms där det stod att högsta budet hade höjts.

Köparna vill även ha lägenheten så fort som möjligt. Nu blev 1 mars lite för snabbt inpå och det tar någon vecka för föreningen att godkänna nya ägare, så vi har flyttat inflyttningsdatum till 1 april. Det är ändå väldigt snart och det var skönt att vi inte behöver stressflytta alltför mycket.
Just nu är det lite brötigt i huset också, för det skall installeras en braskamin! Hur mysigt är inte det?! Hasse, vår hyresvärd, ringde mig i förra veckan och berättade det. Vi blev superglada. Så det tar väl ca en vecka för kaminen att bli klar. Vi har även fått nycklarna nu, så vi ska försöka åka dit i helgen och ta lite mått samt kolla hur mycket som behöver målas om.

Nu händer det verkligen. Vi kan börja flytta snart! Känns toppenbra!


Graviditetsvecka 23



Bebisen väger nu drygt ett halvt kilo och är ungefär 29 cm lång från hjässa till häl. Barnets kropp håller nu på att bli rundare, men huden är fortfarande rynkig och det har börjat bildas pigment.

Barnets lungor tar ett jätteskutt den här veckan, när alveolerna bildas. Lungorna förbereder sig inför ett liv utanför livmodern. Det är kanske svårt att föreställa sig, men om ditt barn föddes nu skulle det ha en chans att överleva.

Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

Nu är bebisen såpass stor att du säkert kan se den röra på sig under dina kläder!


Kärlek till familjen ♥

Jag är så lycklig över min underbara familj. Jag älskar er så mycket! Min underbara man, min älskade Belle & lillan i magen ♥  Ni gör mig lycklig!


Belle ♥ Snögubbe






Tjockismagen, v. 22


Kärlek till mina två små tjejer ♥

 
Älskar mina små tjejer, min älskade Belle & lilltösen i magen ♥





♥♥♥♥♥


Graviditetsvecka 22


Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. 

Barnet liknar en nyfödd i miniatyr. Barnets sinnen utvecklas och mognar från dag till dag och dess hjärna och nervändar är nu tillräckligt utvecklade för att kunna förmedla känslan av beröring.
Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt. Redan nu finns tandanlag i käkarna. 

Vid ultraljudsundersökningar på barn i den här åldern kan man se dem röra vid den innersta fosterhinnan, röra vid sitt eget ansikte och sträcka ut handen och ta tag i navelsträngen. De är redan små upptäcktsresande.


Lördagsmys i soffan!

Zoran sitter med Bellis i famnen jämte mig i soffan och kollar på Nalle Puh-klipp på Youtube på mobiltelefonen. Jag ska köpa lite Nalle Puh-filmer till Bellis. De är ju så gulliga!
Belle väckte oss för en timme sedan. Efter lite snoozande i sängen, så åt vi frukost. Det blev pannkaksfrukost. Jättegott :) Nu ligger vi alla i soffan och bara tar det lugnt. Skönt :)

Kl. 17.00 åker Zoran iväg till jobbet. Han ska jobba ett 12timmarspass ikväll. Fårse vad jag och lillan ska hitta på ikväll. Kanske åker förbi mormor & morfar om de är hemma. Annars har vi tjejmys här hemma, bara vi två :) Belle röstar nog för att få hälsa på sin mormor & morfar, dock ^^ Får nog bli första valet!

Min rygg har varit sämre än vanligt både igår och det verkar bli samma sak idag. Vaknade upp i sängen med värk i ryggen flera gånger inatt. Det är så jobbigt. Jag känner mig 30 år äldre och sjukt mycket klenare.
Kom också på att jag glömde mitt foglossningsbälte hemma hos G-mormor igår -.- Hon fyllde år, så vi var där och firade henne. Jag får åka och hämta tillbaka det.


Tjockismagen, v. 21








Bortskämda tjejer!



Zoran skämde bort mig häromdagen med ett fotbad. Hittade en plasthink i garderoben som han fyllde med varmt vatten och tvål ^^ Allt skum lockade såklart dit Bellis som också ville 'bada'.
Så mysigt :)♥


Sjuklingen min ♥

Kvart över 2 ringde en fröken ifrån dagis. Jag blev skitskraj när jag såg att det var de som ringde. De sa att Belle hade över 38 graders feber. De hade märkt det av att hon sa att hon frös och ville ligga i soffan med en filt. Så jag och Zoran åkte för att hämta hem lillan. När jag kom in till dagis, så satt alla andra barnen vid bordet för att äta mellanmål medan Belle satt och halvsov i soffan. Lilla älsklingen! Hon skakade och hade förmodligen frossa. Jättegnällig och trött. Jag fick tjata en aning på att Zoran skulle följa med mig till dagiset och det var fanimej tur att han hängde med! I bilen så börjar Belle kräkas. Hon kräker och kräker och hela hon och bilbarnstolen får kräk över sig. Det är så läskigt när hon kräker, för hon böjer sig inte framåt såsom vi vuxna gör. Sitter helt upprätt och klöker. Det känns som att hon ska kvävas. Så Zoran försökte få henne framåtlutad medan jag svänger av för parkera någonstans. Stackars liten! Men jag är glad att Zoran följde med, jag hade blivit panikslagen. Eller rättare sagt, mer panikslagen än jag var nu ^^

Väl hemma så la vi henne i soffan direkt. Hon fick äppeljuice i flaskan, två skedar panodil och så bytte vi om till pyjamas. Höll på att somna, men vaknade till och började gå upp. Kommer springandes och vill ha papper (vilket kan betyda papper, likaväl som handduk) och plötsligt så kräker hon igen. Det blev direkt in i duschen efter det och därefter har hon varit hur jäkla pigg som helst. Det var som att trycka på en ON-knapp. Kunde inte tro att samma unge precis låg och halvsov med hög feber! Nu ligger hon och gosar sin pappa i soffan. Ville inte ha någon middag, men det är förståeligt vid feber. Hoppas att jag får i henne lite välling iallafall, det borde mätta lite.
"Belle sjuk, Belle febe" säger hon. Mammas & pappas älskling ♥


Onsdag

Ligger i soffan och har Zoran jämte mig. Han är inget vidare roligt sällskap för han spelar TV-spel ^^ Men det är ändå trevligt att han är vaken :) Ryggen känns inte speciellt snäll idag, så jag ser till att vila mycket nu. Bellis är på dagis, ska hämta henne om någon timme. Skulle egentligen in till stan en sväng idag, men vet inte om Zoran orkar med det. Fårse, vad som händer. Jag har iallafall en hel del tvätt att ta hand om idag, så det blir min uppgift för dagen.

Jag har ringt och bett om dagisförflyttning för Belle. Hon får ju börja på nytt dagis i Oskarström när vi flyttar. Nu vet vi ju inte exakt när vi flyttar. Vi betalar för huset från och med 1 mars, men om lägenheten inte ännu är såld då, (vilket är ganska osannorlikt) så får vi stanna kvar i Vallås sålänge. Det kostar oss mindre om vi gör så, än att låta lägenheten stå tom. Men det gör inte så mycket, det är som det är. Vi kan ju flytta saker till förrådet och annat smått under tiden och vi får tid att måla om i lugn och ro.
Det rum som jag ser framemot att måla och inreda allra mest är Belles :) Hennes allra första rum! Det måste bli speciellt. Väggarna blir vita, men vi funderar på en fondvägg. Antingen i helrosa eller i någon tapet med lite mysiga färger. Vårt sovrum blir även där vitt, men det hade nog varit roligt med någon vägg i färg. Det får isåfall bli till sommaren som vi gör det. Vår budget är riktigt tajt, så vi får spara ihop till sommaren.

Nä, nu ska jag hänga upp lite tvätt. Ryggen har fått vila en stund, så nu får jag sätta igång.
KRAM



Mitt lilla busfrö ♥


Grattis, älskling!

"Wiho" lät det ifrån sovrummet innan idag, då den sovandes Zoran hade väckts av ett telefonsamtal som gav honom besked att från och med 1 mars har han fått nytt jobb. Så himla roligt för honom :) Det är lastbilsjobb och det är DAGTID! Snart har jag honom hemma om kvällarna och nätterna igen. Jag är överlycklig :) Zoran har varit trött på att jobba natt och han har saknat att köra lastbil, så kommer det jobberbjudande som innefattar just lastbil och dagtid :)
Grattis, älskling! ♥


Visning på lägenheten





Lite bilder ifrån lägenheten. Jag fick hjälp av mamma att göra lägenheten fin inför visningen idag. Tycker vi lyckades bra :) Nu håller vi tummarna på att folket nappar på lägenheten och att vi blir av med den snabbt! Vi vill ju flytta in i vårt hus så fort som möjligt ju :) Inga bilder än på huset, men det kommer :)


Bebisuppdatering, v. 19+6

Bebisuppdatering; Usch, vad jag har klantat till mig med med vilken vecka+dag jag är i nu ^^ Ultraljudet gjorde så att vi gick tillbaka 4 dagar och jag ju glömt att ha med detta i beräkning ^^ Numera går jag in i en ny vecka varje onsdag. Idag är jag i v. 19+6, så imorgon är jag i v. 20+0 - och går alltså in i vecka 21. Lite krångligt, jag vet. Men ex 20+0 betyder att man har gått 20 hela veckor och därför går man in i en ny vecka.

Jag har det fortfarande väldigt kämpigt med ryggen. Men har iallfall haft två bra dagar nu i rad, vilket har gjort mig hoppfull på att detta elände faktiskt kanske kan ta slut inom kort. Det hade ju varit så underbart. Belle sa igår när vi var på väg upp för trapporna, att "Mamma, inte vill bäja Belle". Det högg i hjärtat på mig. Tror min lilla älskling att hennes mamma inte vill bära henne längre? Ååå, vad hemskt. Både jag & Zoran förklarade att det är mammas rygg som är dum och det gör ont på mamma att bära. Mamma vill, men ryggen gör ont.

Men det var riktigt hemskt att höra detta. Jag har varit dum och bärt henne fast jag egentligen inte borde, bara för att jag har svårt att säga nej när hon vänder sig om i trappan och sträcker ut armarna mot en. Ibland har jag försökt ta upp henne, men ryggen protesterat med en smärta som känns som att man hugger mig i ryggen, vilket gjort att jag fått sätta ner henne igen. Det är ju ingen lång väg upp till lägenheten, men ibland när Belle är trött, så vill man verkligen kunna bära upp henne.

Idag skrämde bebben i magen mig också! Jag vet att jag kände av hur hon gjorde kullerbytta i magen och knuffades imorse. Hon höll på länge och bökade runt när jag fortfarande låg i sängen. Men sedan dess kunde jag inte erinra mig om att hon sparkar något mer. Detta var alltså på kvällen jag kom på att jag inte känt några mer rörelser under dagen. Så jag la mig på soffan och började trycka och buffa på magen för att väcka henne. Ingenting hjälpte. Hur mycket jag än höll på och reta upp henne. Hon ville inte vakna. Jag hann bli riktigt skraj faktiskt. Men då efter middagen, så satte jag mig vid google och försökte ta reda på hur länge man ska vänta innan man åker in till sjukhuset för att kolla upp det. Precis när jag gogglat klart, så börjar skitungen kvickna till och gav mig en liten buff tillbaka. På tiden, tyckte jag ^^

Det är mysigt med fosterrörelser. I början var det små sparkar, men nu känner jag hur hon riktigt rör sig i magen. Som små kullerbyttor, jag känner liksom hur hon rör sig i hela magen på mig. Det är en livlig liten tjej jag har i magen :) Precis som sin storasyster! ♥


Tjockismagen, v. 21





Denna bilden togs för en vecka sedan ungefär, så jag har säkert vuxit en liten bit till sedan dess.
Mina kläder passar knappt. Jag kan inte ha några jeans eller byxor längre, utan det är ett par mammatajts samt kjol som passar mig nu. En ganska begränsad garderob för min del, med andra ord ^^


Graviditetsvecka 21



Nu väger fostret cirka 360 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade.

"Små grytor har stora öron": Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern. Om du vill göra din egen undersökning, kan du välja en bok du tycker om och läsa den högt. Det är klokt att välja något du inte kommer att tröttna på i brådrasket, eftersom det kan bli en storfavorit som du får läsa många, många kvällar framöver...

Du mår förhoppningsvis ganska bra nu. För många är detta den behagligaste fasen av graviditeten. Du har ännu inte blivit så stor att det är jobbigt och de vanligaste biverkningarna av att vänta barn, som illamåeende, tryck på blåsan och trötthet har förmodligen lagt sig. Njut medan det varar. Den tredje trimestern ligger framför dig och kan föra med sig de besvär som kommer av att bära en större bebis i magen. 

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.
I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.


Gnällinlägg.. Ska sluta, jag lovar!

Jag är efter med både bilder på magen, bebisuppdatering samt inlägg med ny graviditetsvecka -.- Jag ber om ursäkt för detta. Men jag har varit så himla seg de senaste dagarna. Ryggen har inte varit bra.. Ska till läkaren imorgon. Normalt sett när man går till läkaren så vill man ha någonting som lindrar sina krämpor. Jag får däremot nöja mig med mina jävla panodil & alvedon-tabletter. De enda jag får äta mot smärtan, nämligen. Känns inte alls speciellt lindrande.
Så imorgon ska jag be om läkarintyg och då blir det la min början på min andra sjukperiod på mindre än några månader. Först extremt graviditetsillamående & kräkningar och nu ryggen. Det känns aningen orättvist.

Nä, vafan. Nu lyckades jag med ett gnällinlägg IGEN! Skärpning, Melanie!
Nu ska jag hoppa in duschen. Imorgon ska jag jobba på kontoret nämligen innan mitt läkarbesök. Känns skönt att komma ut och tjäna pengar. Timpengen är ingenting att hänga i granen, men det är så mycket bättre än att gå hemma. Hoppas att ryggen är snäll mot mig imorgon. Jag har ju iallafall mitt foglossningsbälte som stöd!

Som sagt, in i duschen nu.. KRAM


RSS 2.0